Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
книжкова полиця

«Вишивка козацької старшини 17-18 ст. Техніки»

Автор широкоформатного дослідження – чернігівська вишивальниця, член спілки народних майстрів Віра Зайченко – опрацьовувала зразки вишивки козацької старшини близько вісімнадцяти років, а зібраний матеріал побачив світ завдяки видавництву «Родовід».

09012101sch

У науковій розвідці представлено кольорові фрагменти давньої вишивки козацької старшини, її історія та кольорові «відшивки» (подана у малюнках техніка виконання). «Козацька вишивка відрізняється від народної: там завжди присутні рослинні мотиви. Більше того, вишивальниці 17-18 ст ніколи не використовували тільки одну техніку вишивання, бо, зрештою, це скучно», – розповіла майстриня. За її словами, більшість назв технік «козацької» вишивки втрачено.

В.Зайченко встановила, що давні вишивальниці переносили майбутній орнамент на тканину за допомогою вареного лушпиння цибулі: «Тоненький патичок мокали в цей розчин і малювали. Фарба не бралася і не псувала роботу».

Майстриня наголосила, що «Вишивка козацької старшини. Техніки» – не посібник для початківців, а книга для вишивальниць з досвідом. «І хоча видання дуже дороге, я тішуся з того, що книжка пішла у бібліотеки, і всі охочі зможуть ознайомитися з її змістом», – радіє В.Зайченко.


Скласти уявлення про книгу можна переглянувши уривок з ілюстраціями в “живому журналі Джоконди”.



Купити книгу можна через інтернет на сайті книгарі “Є”.

Крім того, на сайті видавництва “Родовід”, є список книгарень у Києві, Львові, Одесі та Дніпропетровську, в котрих можна придбати цю та іншу літературу “Родоводу”.

Comments are closed.